Yenimahalle (Sakarya Nehri Ağzı)

yeni mahalle karasuKarasu’da Sakarya Nehri’nin tam da denize döküldüğü noktadaki yerleşim yeridir. Nehrin ikiye ayırdığı yerleşimin bir tarafı “Yenimahalle” karşı tarafı ise “İhsaniye” adı ile anılır. Yenimahalle’de yerleşenlerin büyük bir çoğunluğunu Doğu Karadeniz bölgesinden genellikle de Trabzon’dan göç etmiş ailelerden oluşur. Mahallenin girişinde parke taşlarından döşenmiş oldukça güzel bir yol denize kadar uzanır. Yolun kara tarafında tek katlı evlerin ön cepheleri Sakarya Nehri’ne dönüktür. Hemen önlerindeki nehirde ise Karadeniz insanın vazgeçilmezi olan balıkçı tekneleri durur. Nehir boyunca ahşaptan yapılmış bir kaç küçük balıkçı lokantası size nehrin üzerinde yemek yiyecekmişsiniz hissini verecek şekilde dizilmişlerdir. Burada yiyeceğiniz balıklar her daim tazedirler. Çoğu lokanta kendi teknesi ile çıkıp balık tutar ve sofraya günlük balık getirir. Hal böyle olunca kendi tekneleri ile tuttukları balıkların fiyatları da uygun olur. Yemeğinizi yedikten sonra meydandaki çınar ağacının altında bir Türk kahvesi içerek yerel halkla sohbet edebilirsiniz.
Yenimahalle’nin sonlandığı noktada Sakarya Nehri genişleyerek denizle buluşur. Kış aylarında bu buluşma oldukça dalgalı ve seyretmesi de bir o kadar keyifli olur. Sanki deniz gelip sizi bulunduğunuz noktadan alacakmışçasına önünüzde kabarıp tekrar iner. Geniş kumsalda sizi bugünden alıp eskilere götürecek betondan yapılmış siperlikler görürsünüz. Bugün kumsalda hala birçok siperlik bulunur.

Kaynak: Kültür Turizm Bakanlığı

Sitemizde yazılan köşe yazılarından yazarı sorumludur. Herhangi bir istek ve şikayet için iletişim bölümümüzden bize ulaşabilirsiniz.

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız Giriş